Portræt: Kvisten - et tabubelagt arbejdsområde
Vi har været en tur forbi Kvistens hovedkontor, der har til huse her på BASE Business. Og trods det beskedne navn, er det tunge emner, der arbejdes med.
Lisbeth Høstgaard Møller, som er direktør for Kvisten fortæller:
“Kvisten behandler og rådgiver cirka 440 klienter hvert år. Der er tale om terapiforløb til voksne med senfølger fra seksuelle overgreb i barn- og ungdom, og rådgivning til pårørende og unge. Der er 85 frivillige psykoterapeuter og psykologer med specialisering i psykoterapi og med særlige kvalifikationer indenfor traumebehandling tilknyttet. De investerer alle sammen minimum to terapisessioner ugentligt til klienter, og så indgår nogle af dem også i Kvistens andre projekter, blandt andet som ungerådgivere. De frivillige terapeuter har alle gratis adgang til supervision og kurser.”
Takket være de 85 frivillige psykoterapeuter og psykologer er Kvistens terapiforløb repræsenteret i 46 kommuner– og det muliggør, at Kvisten i langt de fleste tilfælde kan matche en klient med en terapeut indenfor en rimelig geografisk afstand og i overensstemmelse til de praktiske ønsker, der i øvrigt måtte være.
Selvom terapeuterne arbejder frivilligt, kræver det økonomi at holde foreningens arbejde i gang. Kvisten har for nylig indført mulighed for brugerbetalte terapiforløb, primært for at gøre ventelisterne kortere, og de frivillige kan dedikere deres tid til dem, der har brug for den gratis rådgivning.
Seksuelle krænkelser ses i alle samfundslag. Og dem, der i deres barn- eller ungdom har været udsat for seksuelle overgreb, har dybe traumer med sig i bagagen. Ofte har de svært ved at have tillid til andre mennesker og deres selvværd og tillid til dem selv er lavt. De kan have svært ved at sætte grænser for andre – og for sig selv. Hvilket kan medføre et problematisk voksenliv.
“Vi arbejder med et voldsomt tabuiseret område. Men i dag er der generelt mere fokus og åbenhed på det at have været udsat for seksuelle krænkelser. De store sager, der de seneste år har været omtalt i medierne og #metoo bølgerne har været med til at nedbryde tabuerne en smule, og flere søger hjælp hos os”, fortæller Lisbeth.
Kvisten tilbyder blandt andet åbne anonyme Træf for mænd, der har været udsat for seksuelle krænkelser i barn- og ungdommen. I træffene kan mændene møde ligesindede og det er ikke terapi med samvær. Træffene ledes af en mand, der selv har en overgrebshistorie og en terapeut.
Særlig indsats overfor mænd
Kvisten gør en målrettet indsats overfor mænd, der har psykiske senfølger efter seksuelle krænkelser. Det anslås, at cirka ⅓ af seksuelle krænkelser bliver begået mod drenge og mænd. Men mænd er mindre tilbøjelige til at søge hjælp. Derfor er Kvisten på Finansloven, og får hvert år tilført midler til dette område.
For nylig har Kvisten desuden modtaget en såkaldt tillidsdonation fra Poul Due Jensens fond på tre millioner kr., som de må bruge på driften og på at udvikle organisationen.
De fleste fondsmidler kan kun søges til konkrete projekter og ikke drift, så donationen fra Poul Due Jensens fond giver Kvisten arbejdsro til at fokusere på deres kerneopgave, blandt andet til at få nedbragt ventelisten til behandling.
Men der er mange problematikker, når der er tale om seksuelle krænkelser, og Kvisten arbejder derfor også på målrettede projekter baseret på fondsmidler fra blandt andre Offerfonden og Trygfonden.
Kvisten er med i et projekt finansieret af Socialstyrelsen, der handler om at fore-bygge, at unge kommer ud i sugerdating, hvor ældre personer lokker de unge med gaver og oplevelser for opmærksomhed og intime relationer. Sugardating er eksploderet de seneste år, og Kvisten er massivt til stede på sociale medier for at oplyse unge om problematikkerne ved sugardating, og dermed forebygge at de unge indgår byttehandler. Byttehandler, der i starten måske kan synes uskyldige, men ofte ender med at få ubehagelige konsekvenser for den unge.
Komplekse opgaver kræver fokus
Det er altså komplekse arbejdsområder Kvisten beskæftiger dig med. Og det er nok også en af grundene til, hvorfor de befinder sig godt på BASE Business, hvor de har haft til huse siden 2015. De er siden vokset, og er rykket i større lokaler, efterhånden som der er kommet flere medarbejdere.
Men hvad får en forening som Kvisten ud af, at være en del af BASE, som jo egentlig primært består af virksomheder?
“Vi er ENORMT glade for at være her på BASE. Der er så mange praktiske ting, som vi ikke behøver tænke på; Parkering lige udenfor døren, rengøring, fleksibilitet i forhold til lokaler og ikke mindst kantinen. Desuden er det rart, at vi har adgang til mødelokaler, når vi har møder med vores frivillige eller samarbejdspartnere” fortæller Lisbeth.
Udover Lisbeth er der i dag 19 andre på lønningslisten. De seks sidder her i Bjerringbro, og de andre er primært terapeuter, der arbejder rundt omkring i landet.
Har du brug for rådgivning, fordi du har været udsat for overgreb, kan du ringe på +45 88 44 81 42 og blive visiteret til et forløb.
Og sidder du som virksomhed eller privatperson, og gerne vil støtte Kvistens arbejde er du selvfølgelig velkommen til at give en donation – som i øvrigt et fradragsberettiget, hvis du donerer mere end kr. 200.
Du kan læse mere om Kvisten og deres vigtige arbejde her.